Att riva det föräldrarna skapat - 2019

Nu sätter vi igång - förberedelser
Vi hittade två gamla fönsterkarmar på hönshusets vind. De var spetsiga och den ena i en grönblek färg. Men visst, de visade både dimensioner och tänkt utseende på det spetsiga fönstret i Svens gamla rum. V studerade gamla fotografier och fantiserade om hur fönster, dörrar och altan en gång sett ut.
Tankarna var många. Hur ska vi ha råd? Vi kommer inte att bo här året runt, vi bor ju i Stockholm och en renovering kostar massor!
Vi börjane med att anlita en arkitekt från Kalmar. Ritningarna som producerades var tyvärr ej användbara, men vi fick iallafall en hel del inspiration för att fortsätta på egen hand. Skaparlusten infann sig och efter många timmar framför datorn blev resultatet ett underlag som byggarna, elfirman och VVS konsulterna kunde använda.
Men först måste all mexisten bort. Vad kan finnas bakom?

Gamla fönsterbågar
Ett av de fysiska underlagen på hur det har sett ut när huset byggdes 1901.

Bild från tidigt 1920-tal
En tidig bild. Här var taket beklätt med tjärpapp.

Släktkalas 1930-35?
Ett glatt gäng med farfar Carl Hjalmar i mitten. Snickarglädjen på paradentré syns tydligt. Det är klart att vi skall återställa detta bygge.

Vy från paradentré
Här syns de fantastiska flaggfönstren som prydde huset. Fotot kan vara taget 1930. Takpapp ersatt med tegelpannor. Början till förfallet?
Det fina lagret tillät oss att fortsätta utöka det läromedelsföretag som vi drev i Stockholm. Stora ytor gjorde det möjligt att lagerhålla direktimporterade varor från Asien och USA. Det bidrog till att vi fick ekonomiska möjligheter för att gå vidare med att försiktigt renovera bostadshuset. Att Åkesson Bygg skulle få förvalta detta uppdrag var en självklarhe. Först hade vi tänkt sätta rappning på mexiteglet som huset kläddes med 1978. Alex avrådde. Teglet var inte stabilt nog för att bära rappningen och risken för sprickor blev alltför stor. Istället inleddes planen för klä av huset de olika lager som tidigare generationer tillfört fasaden för att förnya och isolera. Vi ville ända in till den ursprungliga träpanelen.

Ingen återvändo
Den 3 juni 2020 är huset på gång at kläs av.

Gullfiber, 70-tal
Den "snygga" gaveln är fri från mexitegel.

Naket in till isoleringen
Snart ser vi vad som finns bakom isoleringen..

Asbestplattor!
Ett populärt byggmaterial från 40-talet, asbest. Byggaren var ej certifierad för att arbeta med asbest. Här behövde vi själva ta oss an jobbet med att montera ner alla plattor.
Insidan. Den invändiga planlösningen kändes hopplös. Taket på delar av övervåningen var så lågt att en person i normalhöjd inte kunde gå rakt. Den branta trappan till övervåningen var byggd med så smala trappsteg att en vuxen fick gå på tvären för att ta sig upp och ner. Nedervåningen var däremot stort och rymligt. Halva delen hade inte använts mer än till fest Rummen kallades för finrum och var en slags förvaringsplats för stora tunga ekmöbler och ett ostämt piano. En kakelugn var bevarad men den var inte ansluten till någon skorsten. Den hade ställts direkt på trägolvet vilket gjorde att den långsamt höll på att sjunka ihop ner i källaren. Köket var stort men inte funktionellt. Det fanns skåp längs väggarna men inga avställningsytor. En tillbyggd tvättstuga under 1970-talet stoppade effektivt det ljus som behövdes för att göra köket trivsamt. Källartrappan och källare var mössens hemvist. Här var fuktigt och fullt med utrymme för ett rikt djurliv. Den mest exklusiva bostadsgästen var paddan som år efter år återkom under vinterhalvåret. OMBYGGNADEN DRAR IGÅNG I februari 2020 tömmer vi bostaden och ställer alla möbler inuti lagret som var rymligt rent och torrt. Petter, Per och Isak börjar riva invändigt. Vi skalar av steg för steg. Många olika tapetlager friläggs och sparas. På utsidan plockas mexiteglet ner under våren. Mitt i Coronapandemin hade vi fått bort tegel och isolering och frilagt asbetsplattorna. Juli 2020. Det var inte helt enkelt att hitta säkerhetsklassade munskydd till nermonteringen av plattorna, men vi lyckades! Sedan var det dags att börja måla nya panelbräder. Inuti huset river Petter och Per

Mycke asbest blev de!
Vi plockade ner platta för platta och förpackade alla i små paket med omslag av kraftig plastfolie. Torsås återvinning hade en låst specialcontainer som svalde rubbet.

Originalväggen
Nu är originalväggens panelbrädor synliga. Samtidigt fick vi se hur originalfönster var placerade.

Asbest och Corona
"Säkrade" för demontering av asbest. Munskydden var hårdvaluta sommaren 2020.

Frilagd gavelsida
Här syns placering och storlek för originalfönster. Hålbilden från de igenspikade fönstergluggarna gav tydlig vägledning.

Bort med farstun
En tillbyggd tvättstuga under 1970-talet stoppade effektivt det ljus som behövdes för att göra köket trivsamt.

Frilägg granitfoten
Den vackra granitfoten som hela huset vilade på hade blivit incementerad för att bära all mexitegel. Nu behövde vi frilägga rubbet.

Litet missöde här
Hela stenen trycktes in under huset. Så kan det gå när det är kraftiga verktyg som gör jobbet.

Riv altanen också
Altanen knackades sönder. Vi sparade en del av den gamla regeln som löpte efter takkanten. Profilen var en mall som gjorde att ursprungligt utseende kunde återskapas.

Välja vit färg
Det finns mängder av vita nyanser. Vi valde en färg som enligt arkitekt Anneli Samuelsson har använts på många sekelskifteshus i Kalmar.

Grön färg
Här får fantasin flöda. Vi har inget direkt underlag på hur färgen på fönster såg ut när det begav sig. Den gröna vi hade från den gamla fönsterbågen hade blivit alltför solblekt.

Stora fönstret är borta
Nu blir det lite snickerijobb före att isoleringen på utsidan sätts upp. Gamla fönstergluggarna har frilagts och väggen skall återskapas. Färgprover för den nya väggen studeras i fullt solljus. Inuti huset river Petter, Per och Isak.

Altanen har gått hädan
Altanen knackades sönder. Vi sparade en del av den gamla regeln som löpte efter takkanten. Genomrutten profil sparades så ursprungligt utseende kunde återskapas.

Nya panelbräder
Vi har nu profilen från originalpanelbrädorna. Flera hundra meter nya panelbrädor hyvlades upp och levererades. Vi åtog oss att grunda och måla alla plankorna före montering på fasaden.

Grundmålning
Många bräder blev det. Vintern 2020-21 tillbringades på lagret.

Lager två
Strykning av första färglagret. Ändamålsenlig brädhållare fick utvecklas.

Målat på noten
Nu är det vår.
Instruktionerna från de som hade varit med förr gjorde att vi målade hela första batchen även på panelens not. Omöjligt att slå ihop panelen. Slipa och skrapa sedan verkade det fungera bättre. Fick ialla fall en ny fingerslipmaskin som gjorde jobbet när handskrapandet blev för tungt.

Isolering på
Isoleringsmattor på den gamla ytterpanelen.

Granitfoten frilagd
Isolering på plats med regel för att montera den liggande panelen.

Panel på norrsidan
Här har man kommit ganska långt med paneljobbet. Grundregel: måla aldrig på panelbrädans not.

All panel på plats
Det börjar likna ett snyggt hus igen.